GIF

GIF – (Graphics Interchange Format) képek tárolására alkalmas fájlformátum

Az első, 1987-ben kiadott verzió a „87a” verzió volt. 1989-ben jelentette meg a CompuServe ennek egy továbbfejlesztett verzióját, a „89a”-t. Ez az új verzió már lehetővé tette többek között az animáció létrehozását azáltal, hogy több képet volt képes egy képfájlban eltárolni. A GIF fájl verzióját a fájl első 6 bájtjának segítségével úgy lehet megállapítani, hogy azokat ASCII jelekként értelmezzük és megvizsgáljuk, hogy a GIF87a illetve GIF89a sztringet tartalmazza-e.

 

 

Jellemzése

 

GIF formátum a képen lévő információt veszteségmentese tömöríti. A tömörítés nem jár információveszteséggel, akár 10-100× kisebb fájlméret mellett is élvezhető a tömörített kép. Mivel legfeljebb 8 bites színmélységű (256 színű) képeket tud kezelni, ezért elsősorban rajzok, grafikonok és egyéb hirtelen színátmenetű ábrák tárolására való. 256 előre rögzített szín nem lenne elegendő, ezért színpaletta segítségével megválasztható, hogy ezen színek milyen RGB kódoknak feleljenek meg.

.

Animálás

 

Forgó földgömb GIF képen. A figyelmes szemlélő észreveheti az egyenetlenséget, amit a színek számának rossz technikával történő csökkentése okozott.

Az állóképek (GIF87) tárolása mellett a GIF alkalmas képek animálására (GIF89a) is. Weblapokon sokszor találkozhatunk ilyennel. Lényege, hogy megadott időpontokban váltakoznak a különböző képek, így egy animációt hozva létre. Hátránya, hogy nincs hangja.

 

 

Története

 

A GIF-et az amerikai CompuServe vezette be 1987-ben azért, hogy az akkoriban használt a RLE formátumot ezzel helyettesítse, mert az RLE csak fekete-fehér képeket tudott megjeleníteni. A GIF mindenekelőtt a hatékonyLZW tömörítő algoritmusnak köszönhetően gyorsan népszerűvé vált, mert a GIF segítségével létrehozott képfájlok sokkal kevesebb helyet igényeltek, mint az akkoriban használt PCX vagy MacPaint formátumok, és nagyobb képeket is elfogadható idő alatt továbbítani lehetett még lassabb modemmekkel is. Ráadásul a CompuServe licencpolitikája lehetővé tette minden programozó számára a GIF ingyenes használatát, feltéve, hogy az íly módon létrehozott alkalmazásban a CompuServe GIF-re vonatkozó tulajdonjoga jelezve volt.

1994-ben az Unisys szoftvercég rájött, hogy rendelkezik egy 1983-ban bejegyzett szabvánnyal, ami a GIF által használt LZW eljárásra vonatkozik. Ebből kifolyólag elkezdett licencdíjakat követelni azon kereskedelmi programok gyártóitól, amely programok segítségével GIF fájlokat lehetett létrehozni. Ekkor már azonban olyan elterjedt volt a GIF a világhálón, hogy az Unisys követelésének a gyártók nemigen tudtak ellenállni. óllehet az ingyenes és a nem kereskedelmi célú termékekkel szemben az Unisys nem támasztott ilyen követelést, hosszútávon a kialakult helyzet mégis PNGfájlformátum kifejlesztéséhez vezetett, ami GIF-et volt hivatott felváltani, mint de facto szabványt.

1999-ben az Unisys már az ingyenes szoftverek után is licencdíjat kezdett követelni és ezzel egyidőben azon felhasználók ellen is jogi eljárást indítottak, akik olyan GIF képeket használtak a Web oldalaikon, amelyek nem licencelt szoftverrel készültek.

 

 

Az Egyesült Államokban a szabvány védettsége 2003. június 20-án lejárt. Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban 2004. június 18-ig volt érvényes a védettség, Japánban 2004. június 20-ig, Kanadában pedig 2004. július 7-ig.

 

Ráadásul az IBM is kapott szabadalmi védettséget ugyanerre az eljárásra az amerikai szabadalmi hivatal hibájából. Jóllehet a bejelentés három héttel megelőzte az Unisys bejelentését, az amerikai szabadalmi jog szerint ez még nem jelenti azt, hogy az IBM szabadalma előnyt élvezne, hanem a korábban kiadott Unisys szabadalom miatt az IBM szabadalma lett érvénytelen. Az IBM szabadalma 2006. augusztus 11-én járt volna le.