Kislexikon:

 

WebKislexikon

 

Összegyűjtöttem egy pár webes kifejezést és a rövid leírásukat, hátha segíthetek ezzel is!

 

 

web-oldal (web-lap) A legtöbb esetben:

 • egyrészt egy program file-ból állnak (HTML dokumentum), mely megmondja a böngésző programnak (browser) , hogy a szövegek, az Internet hivatkozások (linkek), és a grafikák hol, és hogyan helyeszkedjenek el a képernyőn,
 • másrészt pedig az oldalon szereplő kép file-okból, 
  melyek a következő kierjesztésűek lehetnek: .jpg.gif vagy .png

 

 

böngésző program (browser) Az a program, amely a kliens számítógépen

 • megjeleníti a web-lapokat,
 • végrehajtja a szerverről a weblapokkal egyutt érkező program-utasításokat 
  (ha ismeri őket)
 • futtatja a weblap "működéséhez" szükséges háttér-programokat 
  (Javascript, Java - ha ismeri őket )
 • szükség esetén elindítja az egyes web-oldalak működtetéséhez szükséges speciális segéd programokat, (ha ezeket a különböző kiegészítő programokat a böngésző tuljdonosa telepítette már).
  • on-line rádióadások, zenék lejátszása (Real Audio),
  • on-line tv adások, videók (Real Video),
  • speciális animációk (Flash),
  • 3 dimenziós effektusok (VRML),
  • stb. stb.
 • sok esetben elintézi a levelezést (e-mail), és a hírcsoportok olvasását is (newsgroups)
 • végrehajt bizonyos egyszerűbb file-letöltő (FTP) funkciókat

A legismertebb böngészők a Microsoft Internet Explorer, a Netscape Navigator, és az Opera különböző változatai. Ez a három programcsalád jelenti a ma használatos böngésző programok 99%-át.

 

 

szerver A név jelentése: kiszolgáló. Azon programokat (és számítógépeket) nevezzük szervernek, amelyek valamilyen szolgáltatást nyújtanak más programok (például böngészők) számára. A leggyakrabban a következő szerver-típusokkal találkozunk:

 • webszerver (www server, HTTP server)
  Tárolja, és a böngésző programok kérésére elküldi a különböző web-oldalakat és kiegészítőiket a távoli (kliens) számítógépre, ügyelve az útközben elveszett adatcsomagok újra-elküldésére, és még sok egyébre
 • e-mail szerver (mail server)
  Tárolja (bizonyos esetekben továbbküldi) a beérkező e-mail-eket, és a jogosultságok ellenőrzése után lehetővé teszi a felhasználó számára saját leveleinek letöltését és elolvasását.
 • FTP szerver
  Különböző file-ok (szövegek, képek, programok, stb.) letöltését teszi lehetővé az Internetről.
 • domain név szerver (nameserver)
  A különböző domain neveket öszeköti azzal a web szerverrel, amelyiken a domain névhez tartozó web-lap található

A félreértések elkerülése végett: az összes fenti szervertípus üzemelhet ugyanazon a számítógépen, egy időben (egyszerre).

 

 

felhasználó (user) Olyan személy (cég, stb.), aki valamely Internetes szolgáltatást vesz igénybe.
Ahhoz, hogy valaki jogosult-e egy bizonyos szolgáltatás használatára, azonosításra van szükség. A jogosultság ellenőrzéséhez egy felhasználói név (user-név), 
és az esetek többségében a egy jelszó (password) is szükséges. A felhasználói név általában egy név, becenév, rövidítés, értelmes szó, stb.

 

 

jelszó (password) A felhasználó jogosultságának ellenőrzésére szolgál (legtöbbször egy felhasználói név mellett). Ha valóban biztosak szeretnénk lenni, hogy jelszavunkat nem fogják "kitalálni" ismernünk kell a jelszófejtő programok trükkjeit. Ezek először azt ellenőrzik, hogy nem azonos-e a jelszó az általában ismert felhasználói névvel (user-név), (sok esetben ugyanaz :) Ezek után az általa ismert szavakkal, nevekkel kísérletezik. Tehát a jó jelszó nem tartalmaz értelmes szavakat (vagy csak hejesírási hibával :), és nem árt, ha számokkal, különleges karakterekkel"fűszerezzük" (figyelem: egyes programok nem tesznek különbséget a kis és a nagybetűk között, és az ékezetes betűkkel is gond lehet).
A jelszó hossza legalább 6-8 karakter legyen. Ezek szerint: 
- a vq2o-5k-8 például egy kellemes jelszó, de megjegyezhetelen
- a Gyuri névből gyártott g4y3u2r1i, vagy a gyury-6 már valamennyire megjegyezhető.

 

 

link (URL) A link az a hosszabb-rövidebb Internet cím, ami ami egy dokumentum, kép, file, program stb. pontos helyét határozza meg az Interneten. Rákattintva, vagy a böngészőprogram címsorába beírva (location) az Internet egy meghatározott pontján "találjuk magunkat".
A "link" szó jelentése: lánc.

 

 

kliens A név jelentése: ügyfél. Az internetes szóhasználatban többnyire azt a programot (számítógépet) jelenti, amelyik megjeleníti a weblapot (szerver-kliens kapcsolat).

 

 

HTML Azon programnyelv, amelyet a weboldalak készítésekor, az oldal tulajdonságainak, szövegének, grafikáinak, megjelenési formájának, és a különböző Internet hivatkozások (linkek) meghatározására használunk.
A teljes angol név: Hyper Text Markup Language. A file kiterjesztése: .htm vagy .html (nincs különbség)

 

 

domain név Az Interneten lévő weblapok helye könnyebben megjegyezhető egy-egy jellegzetes szöveg alapján, mint ha egy számsort (a weblapot tároló szerver IP-címét) kellene megjegyeznünk. A pont után következő rész a domain névre vonatkozó további információkat takar. Néhány példa:

 • valami.com = nemzetközi bejegyzésű, kereskedelmi célú web-lap
 • valami.net = nemzetközi bejegyzésű, az Internettel kapcsolatos web-lap
 • valami.org = nemzetközi bejegyzésű, nem profitorientált web-lap
 • valami.hu = magyar bejegyzésű web-lap
 • valami.de = német bejegyzésű web-lap
 • valami.priv.hu = magyar bejegyzésű, magán web-.lap
 • és így tovább...

 

 

javascript A HTML kiegészítésére alkalmas programnyelv, sok hasznos tulajdonsággal (figyelem: nem azonos a Java programnyelvvel). A Javascript parancsokat alapesetben a HTML dokumentumba szokás írni, de a bonyolultabb, vagy több HTML doumentum által használt programokat külön file-ba szokták elhelyezni. A különálló Javascript program file-ok kiterjesztése: .js Előnye: mivel a javascript program-utasítások nem a távoli Internet szerveren, hanem a helyi (kliens) számítógépen kerülnek végrehajtásra, a parancsok nagyon gyorsan végrehajtódnak. Hátránya: alkalmazásakor óvatosnak kell lenni, mivel bizonyos Javascript parancsokat egyes böngészőprogramok nem értenek (nem hajtják végre).
Valaki egyszer már elkészíthetné a "bögészők-Javscript parancsok" táblázatot...

 

 

CGI Az Internet szerveren futtatható programok gyűjtőneve. 
CGI programokat többféle programnyelven lehet írni (Perl, C, VBscript, stb.), a futtatás feltétele, hogy az adott nyelvet ismerje a szerver, és képes legyen végrehajtani a program utasításait. A legtöbb szerveren a Perl nyelven írt CGI-k futtathatók. A teljes angol név: Common Gateway Interface A file-ok kiterjesztése:
perl nyelvű programnál .pl
C nyelvű programnál .c
de lehetséges olyan szerver beállítás, amely megengedi a .cgi kiterjesztést bármilyen programnyelven írt CGI esetében.

 

 

WAP (Wireless Application Protocol) A vezeték nélküli információátvitel szabványa, tulajdonképpem egy "mobil HTML" a rádiós, rádiótelefonos információtovábbítás számára. A WAP file-ok kiterjesztése: .wml

 

 

TELNET A telnet programokkal egy távoli számítógépen (pl. Internet szerveren) lehet parancsokat kiadni, vagy programokat futtatni.

 

 

TEXT EDITOR A webmesterek által talán az egyik leggyakrabban használt programtípus. Text editor-okkal lehet egy-egy file "belsejét", tartalmát módosítgatni. Kiválóan alkalmasak a HTML file forráskódjának megírására, módosítására. A legismertebb windows-os text editor a Notepad.DHTML (Dinamikus HTML) A HTML,a JavaScript, a CSS-1 stíluslapok, a CSS-2 pozicionálás, a Plug-In-ek es a DOM (Document Object Model) szabvány kombinációja. (Definíció: Perovay Szabolcs) A DHTML file-ok kiterjesztése: .dhtml

 

 

 

 

PERL MODUL (mod_perl) Ha egy Perl nyelven írt CGI program a futtatásához a UNIX(Linux) perl értelmezőjét használja, akkor a web-szerver minden egyes látogatónál, aki egy-egy perl scriptet futtat, a Perl külön indít egy-egy programocskát amely csak azt az egy embert szolgálja ki. Ez sok (száz) látogató esetén komolyan igénybeveszi a memóriát es leterheli a processzort is. Az Apache web-szerverhez lehet telepíteni egy perl vegrehajtó modult (mod_perl) ami az egészet sokkal gyorsabbá es egyszerűbbé teszi a gép számára.