PageRank:

Mi a Google Page Rank, mit jelent?
Mit jelent a PageRank?

A PageRank mindjárt két dolgot jelent: egy algoritmust és az algoritmus segítségével kiszámított értéket. Nevét egyik kifejlesztőjéről Larry Page-ről kapta, aki társával Sergey Brin-nel később megalapította a Google-t. Minden bizonnyal ez az algoritmus a Google elsöprő sikerének egyik alapja.

Az algoritmus lényege - a keresőprogramok szempontjából -, hogy a világhálón található weblapok fontosságát, az internetezők számára jelentett értékét próbálja meg meghatározni, hogy végeredményben a Google használói minél hatékonyabban kereshessenek segítségével. A meghatározás alapja, hogy egy adott weblapra annál több más weblap hivatkozik (linkel), minél értékesebb a tartalma.

Természetesen nem mindegy, hogy weblapunkra milyen oldalak mutatnak. Mivel minden Google által ismert oldalnak van PageRank-je, ezért az algoritmus könnyen meg tudja határozni, hogy a ránk mutató linkek milyen minőségű oldalakon vannak. Ha ezeknek az oldalaknak magas a PageRank-je, akkor a mi oldalunk PageRank-je is magas lesz.

Minél nagyobb honlapunk PageRank-je, annál nagyobb eséllyel kerülünk jó helyre a Google találati listáján, ezért ez egy nagyon fontos jelzőszám a keresőoptimalizálás számára.

Könnyen belátható, hogy nem sok értelme van azzal próbálkozni, hogy sok kis "értéktelen" oldalon elhelyeztessük a linkünket. Feltehetően az ilyen oldalak nem számítanak értékesnek a Google számára sem, tehát nem érjük el azt a célt, hogy nőjön oldalunk PageRank értéke (és ezáltal jobb helyre kerüljünk a Google-ben). Az egyetlen hosszú távon is sikeres módszer, ha olyan tartalom van oldalainkon, amire minél több - a látogatók által sokra értékelt - honlap linkel.

A PageRank kifejezés alatt a keresőoptimalizálás kapcsán általában nem az algoritmust magát, hanem azt az értéket értjük, amit a Google a segítségével kiszámít. Ez egy 0-tól 10-ig terjedő skálán mozog. A 0 a Google által nem "ismert" honlapok értéke, 10-est pedig csak néhány kivételesen sikeres honlap kap. A legtöbb honlap 3 és 7 közötti értékkel rendelkezik. Feltételezhető, hogy a Google belső használatra ennél jóval szélesebb skálán mozgatja a PageRank értékeket, de mi ebből csak ezt az egyszerűsíttet értéket láthatjuk.

Ön is leellenőrizheti honlapjának PageRank értékét ezzel az eszközzel: MyGooglePageRank. Egyszerűen írja be honlapjának címét a megfelelő helyre, és a rendszer megmutatja az értéket. Általánosságban az a cél, hogy a mi honlapunkál magasabb értékkel rendelkezők linkeljenek ránk, így tudjuk növelni saját értékünket.